marți, 12 septembrie 2017

Coffe tour Naranjo, provincia Alajuela

Intr-o minunata zi calduroasa de februarie, dupa ce am cautat diverse tururi care mai de care mai interesante, cum ar fi tur de ciocolata, tur de cafea sau tur de trestie de zahar, ne-am hotarat sa facem o calatorie in provoincia Alajuela mai bine zis in Naranjo, pentru un tur de cafea la una din plantatiile din zona.

Transport cu masina inchiriata San-Jose-Naranjo, aproximativ 50 km, o ora sau daca nu cu autocarul de la Terminal Coca-Cola, calle 16, avenida 1-3. Se face rezervare telefónica in avans.Verificati pe site, dupa numele plantatiei.

Se viziteaza proprietatea, se degusta la inceput un tip de cafea si incepe prezentarea de la plantarea arborilor de cafea. Seminte, germinare, timp de crestere, plantare, ingrijire. Prezentare diferitelor plante si flori de pe plantatie. Vizitare casa  traditionala si prepararea cafelei cum se facea in timpurile indepartate un ritual foarte interesant. Plantatia este destul de mare, se discuta despre recoltare, diferite tipuri de cafea, prezentare utillaje si chiar prajirea cafelei si.ambalarea acestei. Discutarea despre cafea Arabica si Robusta si felul cafelei verde, taria acestei.


La final exista un magazin de suveniruri de unde va puteti cumpara diferite suveniruri, cafea, lichior cu cafea, plante de cafea. O sapca contra soarelui sau o umbrela este bine sa aveti cu dumneavoastra. Iar acum mai pe larg despre acestea.




Daca mergeti cu masina proprie trebuie sa mergeti in Alajuela si de acolo in Naranjo, cand ajungeti in centrul orasului intrebati de Espirito Santo, iar un taxi va va duce la destinatie in 5 minute. Se poate ajunge si pe jos din centru numai ca este un pic mai mult de mers si destul de intortocheat daca nu cunosti locatia.



Daca nu ai masina si vrei totusi sa vizitezi orasul Naranjo si plantatia de cafea, se poate lua un autobuz din San Jose, mai exact de la terminalul Coca Cola. Veti face in jur de 1 ora si jumatate iar pretul nu este mai mare de 1100 coloni sau aproximativ 2$.




Pentru tur se face rezervare telefonica iar pretul de persoana este de 25$. Se formeaza un grup si ai un ghid bilingv engleza-spaniola. Ghidul nostru Alex, era un tip deosebit, jovial, amabil si foarte documentat. Am inceput turul cu degustarea unei cafele pe terasa de unde se putea vedea minunata plantatie. Aceasta are in componenta  aproximativ 247 de hectare de teren plantate cu arbori de cafea. In trecut am inteles ca plantatia avea in jur de 2000 de hectare.

Zona foarte frumoasa si linistita amenajata rustic cu foarte multe plante care mai de care mai colorate si mai interesante. Dupa terminarea cafelei am pornit metodic  prin plantatie si am ascultat ceea ce Alex ne povestea despre cafea. Am inceput se semintele arborelui, cu germinarea si alte detalii tehnice cum ar fi solul, umiditatea, temperatura, cand se desparte planta si se pune separat sa creasca, cand sunt cele mai indicate luni de cules.



Am aflat despre cafeaua Robusta si Arabica, diferentele dintre ele. Cat si despre cafeaua verde care este ambalata in saci de iuta, acestia cantarind 60kg. Turul a continuat cu vizitarea casei lui Jacinto, o casa traditionala care se gaseste inca in multe sate din Costa Rica si unde cafeaua inca se prepara la Chorreador, este ceva traditional in care se face cafeaua. O sa atasez foto sa intelegeti. Asa ca Alex ne-a pregatit o cafea pe care am degustat-o in liniste si am pus numeroase intrebari.

Terminand cafeaua ne-am urmat drumul catre plantatie. Alex ne-a povestit despre perioada propice de culege a  boabelor de cafea, dupa care ne-a prezentat unde sunt depuse boabele si selectate in functie de marimea bobului pentru a intra in productie. Dupa trierea boabelor, acestea urmeaza sa fie prajite in instalatii speciale unde temperatura si umiditatea sunt supravegheate in permanenta.



Dupa care urmeaza faza de ambalare si livrare catre pietele din Europa, Asia sau USA. Dupa cum se stie Costa Rica este in primele 10 tari din lume la productie si export de cafea.  Am vazut deasemeni si cafea verde, care era ambalata in saci de iuta de 60 kg. Iar camerele unde era depozitate trebuia sa aiba o anumita ventilatie si o temperatura constanta. La final nu puteam sa nu vizitam magazinul cu suveniruri si sa ne cumparam cafea. Si am primit in dar de la gazdele noaste un mic copacel de cafea, pe care il avem acasa si am mare grija de el.
Cam aceasta a fost turul nostru de cafea, am aflat lucruri interesante si am petrecut o zi deosebita. Eu Nicoleta Sandulache. recomand cu incredere turul organizat de Espiritu Santo Naranjo.




























 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu